Start på Vapnagårdgruppen
Vapnagårdgruppen og gæsteudstillere, kunstens dag 1996 i Laden på gamle Vapnagård. Det er mine to billeder, der hænger på væggen bag ved. Vapnagårdgruppen fra venstre: Anne Marie Fuglede (nr.3), Lisbeth Henni Mortensen (nr.4), Randi Nielsen(nr.5), mig (nr.7), Tommy Nielsen (nr.8) og Henning Møller (nr.9). Gæsteudstillere fra venstre: Birte Jepsen fra Espergærde (nr. 1), Gertrud Gelting fra Albertslund (nr.2), Nis Peter Dahlerup fra Snekkersten (nr. 6).
Vapnagårdgruppen 1993 til 2001

Vapnagårdgruppen

 

På kunstens dag september 1993 mødtes nogle kunstnere fra Vapnagård boligbebyggelse i Helsingør til en fælles udstilling. Kemien passede så godt, at man talte om muligheden for at udstille sammen igen følgende år og evt. lave en kunstnergruppe med andre interesserede på Vapnagård.

En af deltagerne, som var Lisbeth Mortensen
www.lisbethmortensen.dk udsendte et stykke tid senere en invitation til udstillerne samt en skrivelse til avisen, hvor hun henvendte sig til andre, der kunne være interesseret i at male og udstille i et inspirerende fællesskab. Denne skrivelse så jeg og kom derved med til det første møde hos Lisbeth i december 1993, som blev starten på Vapnagårdgruppen.


De fremmødte interesserede kunstmalere, som byggede gruppen op, var: Aniki Vernæs Jørgensen, Jan Steen, Hans Sandberg, Anne Marie Fuglede, Lisbeth Henni Mortensen, Henning Johan Møller (nu Christensen) og mig Anne Jørgensen Lilleager.

Flere efterfølgende gange mødtes vi hos Lisbeth. Det blev også hende, der organiserede. Vi fik alle til opgave at spørge i hver vores Vapnagårdafdeling, om der var et stort kælderrum ledigt. Det lykkedes til sidst, og vi begyndte alle på at istandsætte det helt fra bunden. Det var et kæmpe arbejde. Henning var forgangsmand her og forstod at arbejde, organisere og fordele arbejdet. Det blev vores værksted og møderum. Anne Marie fik arbejdet med at være formand for gruppen og var koordinator til nye medlemmer.

Da kælderrummet var brudt ned og bygget op, mødtes vi fast en gang om ugen. Vi lavede bl.a. modeltegninger. Vi splejsede sammen til en model udefra, som kom og stod for os.
Lisbeth fortsatte med at skrive og ringe, således at vi fik adskillige fælles udstillinger op at stå.

Det første år udstillede vi vores kunst på "Kunstens dag" i dette værksted, hvilket er den oprindelige mening med dagen: At vise kunstnernes værker i værkstedet, hvor de bliver til. Senere måtte vi finde større lokaler til denne dag. Det skyldtes til dels, at vi inviterede gæster med udefra til at udstille med os, idet vi syntes, så mange som muligst skulle have en chance, og at vi gerne ville have andet kunst end malerier med. Vi syntes, at dagen derved blev mere alsidig og sjovere. 
Vi fremviste, ud over malerierne, keramik og også smuk textil kunst af Gertrud Gelting. 

Gruppen kom efter meget diskussion til at hedde "Vapnagårdgruppen", som jeg ikke særlig opfindsomt men til gengæld rammende foreslog. Gruppen var jeg medlem af fra 1993 til 2001, på hvilket tidspunkt jeg havde lyst til at søge andre veje. Gruppen havde givet mig meget mht. inspiration og til at turde vise min kunst. Havde jeg ikke været medlem af den i de 8 år, hvor vi som sagt også lavede en del udstillinger sammen, var mine billeder måske aldrig nået ret meget længere end til staffeliet. Og lige så vigtigt at nævne er venskaber, som opstod og stadig består.